Kerst en Nieuwjaar moet voor iedereen een feest zijn!Lekker eten tijdens de feestdagen zonder je druk te hoeven maken over je gewicht.

Wij zijn voor de feestdagen op zoek gegaan naar gezonde, bewuste kerstrecepten. Recepten om van te genieten met kerst, maar die geen schuldgevoel bezorgen. Gewoon genieten van de feestdagen!

Met kerst gaan veel mensen weer de keuken in. Lekker uitgebreid koken en het proberen van nieuwe recepten. Kerst staat bekend als een periode waar de broeksriem een tandje losser mag, maar het hoeft niet allemaal ongezond te zijn. We geven je enkele lekkere gezonde kerstrecepten die niet alleen mooi op tafel staan maar waar ook iedereen van geniet.

Coquilles met een oosterse avocadocrème & groene asperges

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 kleine rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 0,5  theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • sap van een halve 1/2 citroen
  • zout & peper
  • 12 groene aspergetips
  • 8 coquilles
  • klontje roomboter (of olijfolie )
  • 8 eetlepels kalfsfond
  • 8 blaadjes basilicum, fijn gesneden

Bereiding

Maak de avocado’s schoon en pureer ze in een keukenmachine met de knoflook, kerrie, sojasaus en citroensap tot een fijne crème en breng op smaak met zout en peper. Als je de pit van de avocado in de crème legt en afdekt en in de koelkast bewaard, dan kan je de avocado crème de middag van te voren maken.

Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges af en blancheer ze circa 3 min. in kokend water totdat ze beetgaar zijn. Dit kan je bijv. al een dag van te voren doen. Rooster de asperges in de oven op 180 graden of in een grillpan met olijfolie.

Bak de coquilles aan elke kant bruin (circa 1 min) in een pan met een kontje roomboter. Blus ze af met kalfsfond en laat ze op laag vuur nog circa 2 min. even door garen.

Verdeel de avocado crème over de borden en leg daarop de gegrilde asperges en de coquilles en garneer met een beetje fijn gesneden basilicum.

Lamsbout met tomaat, wortel en pompoen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 lamsbout van ca. 1,5 kg
    (vraag de slager om het been los te snijden
    en het er weer in te stoppen)
  • 1 groot blik gepelde tomaten
  • 1 glas rode wijn
  • 1 grote ui
  • 8 dunne wortelen
  • 400 g pompoen
  • 8 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 bosje rozemarijn

Bereiding

Snijd de teentjes knoflook in de lengte in vieren, zodat je lange pijltjes krijgt. Steek met een scherp mes diepe gaten in het vlees en stop er de knoflook in. Snijd de pompoen, de wortelen en de ui in grove stukken.

Neem een grote vuurvaste schotel met deksel en bak hierin de lamsbout aan alle kanten bruin in olijfolie. Laat het vet niet verbranden! Haal de lamsbout uit de schotel.

Stoof nu de ui glazig in diezelfde schotel. Voeg het blik tomaten toe. Vul het blik half met water en giet dat in de schotel. Giet er ook het glas rode wijn bij en voeg de wortelen toe. Kruid met peper en zout.

Leg de rozemarijn in het midden van de schotel en leg hierop de lamsbout. Leg het deksel op de pot. Zet de pot en de stukken pompoen opzij.

Als de gasten er zijn
Zet de schotel in een warme oven van 180°C. Reken op ongeveer een uur. Voeg 30 minuten voor het einde de blokjes pompoen toe.
Zodra de lamsbout gaar is, haal je hem uit de schotel. Snijd het vlees in plakjes en leg het weer in de schotel.

Chocolade mousse met avocado en banaan (suikervrij, zuivelvrij)

( Gezonde chocolade mousse zonder suiker )

Het is in 5 minuten gemaakt, want het enige dat je hoeft te doen is alle ingredienten in een keukenmachine gooien en die verder het werk te laten doen. Dan nog even in de koelkast en er staat een heerlijk en gezond toetje

Ingrediënten

Voor 2 porties

  • 1 rijpe banaan
  • 1 avocado
  • 4 eetlepels rauw cacao poeder
  • 1 eetlepel plantaardige melk (amandelmelk, sojamelk)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 grote (medjoul) dadels, zonder pit
  • handvol verse frambozen of bramen
  • kokosrasp
  • optioneel: 1 theelepel honing of agavesiroop

Bereiding

  1. Doe de banaan, de avocado, cacao poeder, melk, kaneel, (medjoul) dadels en eventueel de honing in een foodprocessor. Laat een paar minuten draaien tot dit een egaal mengsel wordt. Proef en voeg naar smaak nog zoet (dadel / honing) toe.
  2. Schep het mengsel in kleine bakjes en laat dit in ongeveer een halfuurtje tot een uur koud worden in de koelkast. Garneer dan met wat verse frambozen of bosbessen en kokosrasp. Eet smakelijk!

Panna cotta met bosbessen (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

Het is een super makkelijk dessert om te maken en het fijne eraan is dat je het al een dag van te voren klaar kunt maken. Geen stress dus met het kerst diner, want je tovert gewoon deze prachtige panna cotta’s tevoorschijn die je vooraf al hebt gemaakt.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 400 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
  • 125 ml plantaardige room (bijv. rijstroom of sojaroom)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3-4 gram Agar Agar
  • 250 gram bosbessen
  • 1 eetlepel honing
  • halve citroen

Bereiding

  1. Doe de plantaardige melk, de room en agar agar in een pannetje en breng aan de kook.
  2. Laat ongeveer 2 minuten koken (flink laten borrelen) en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg direct de honing en vanille extract toe en roer met een garde goed door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Wanneer het mengsel iets is afgekoeld, verdeel je dit over 4 bakjes of glazen. Zet deze in de koelkast. De panna cotta heeft een paar uur nodig om op te stijven.
  4. Wanneer de panna cotta is opgestijfd, maak je de  bosbessen coulis. Dit doe je door 250 gram bosbessen (diepvries bosbessen kan ook, laat deze wel eerst ontdooien) in de keukenmachine te mengen met 1 eetlepel honing en het sap van een halve citroen. Laat tot een egaal mengsel mixen en verdeel met een theelepeltje over de 4 bakjes panna cotta.
  5. Zet in de koelkast en haal ze er 5 minuutjes voor serveren uit om nog even op temperatuur te komen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *