Witte thee the beauty of tea en zijn 10 voordelen

“ The beauty of tea”

Witte thee wordt ook wel eens “the beauty of tea” genoemd. Deze thee kan je met geen andere thee vergelijken en in China staat deze thee bekend als de puurste, mooiste thee. Witte thee wordt hoofdzakelijk in de provincie Fujian geplukt. Hierbij worden enkel en alleen de topjes geplukt (binnen de eerste 48 uur nadat ze zijn gevormd), dit zijn de nog niet ontloken topblaadjes van de eerste nieuwe theescheuten.Omdat de topjes maar één keer per jaar geplukt kunnen worden is witte thee een dure specialiteit. De topjes worden eventjes verhit of gestoomd en daarna gedroogd.

De smaak

De smaak kan het best omschreven worden als een thee met een licht, subtiele zachte smaak. Van een kopje van deze thee komt een zachte zoete geur af. Ook heeft deze thee een beetje een zoete, bloemachtige smaak. In vergelijking met zwarte thee, wordt de smaak niet bitter als je de thee lang laat trekken. In vergelijking met groene thee, is de smaak niet grassig of kruidig.

Bereiden van witte thee

Voor het bereiden van witte thee begin je altijd met gefilterd of mineraal water. Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 80 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo’n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld.

Een witte thee laat je tussen de 4 en 15 minuten trekken. Het trekken van de thee is afhankelijk van je eigen smaak.

Opmerking: gebruik nooit kokend water voor het zetten van (groene of) witte thee. Je “kookt” dan de bladeren waardoor deze bitter zal smaken.

Gebruik ongeveer 2 gram per kop. Je kunt de bladeren voor meer dan één kop thee gebruiken. Mits je thee goed zet, geven hele theebladeren meerdere koppen thee per theelepel.

Onderzoek

Witte thee is een uitstekend hulpmiddel als je wilt afvallen en actief wilt bijdragen aan je gezondheid. Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar thee en de werking ervan op het menselijk lichaam. Vrijwel alle soorten thee zijn goed voor de gezondheid en bevorderen in meer of mindere mate de vetverbranding. Er bestaat echter een behoorlijk verschil tussen de mate waarin verschillende theesoorten de verbranding en de gezondheid stimuleren. Zo is groene thee enorm gezond. Echter: groene thee is bekender, maar witte thee is de absolute winnaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Pace University. Eerder bleek al dat groene thee helpt bij het versterken van je immuunsysteem. Witte thee kan daarentegen zelfs organismen die ziekten veroorzaken vernietigen en heeft daarom een erg geneeskrachtige werking.

10 voordelen van witte thee:

Vermindert het ontstaan van rimpels

Witte thee remt proteïnases. Proteïnases zorgen ervoor dat het collageen en elastine in onze huid afbreekt. Als dit gebeurt dan wordt onze huid minder elastisch en ontstaan rimpels.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Witte thee bevat mangaan en dat is een belangrijke stof voor de menselijke eiwitstofwisseling evenals voor de bloedsuikerspiegel. Het kan helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Vermindert vetcellen

Witte thee vermindert de groei en de aanmaak van vetcellen. Bovendien verhoogt het de afbraak van vet uit deze cellen!

Verlaagt stress

Theanine is een aminozuur dat voorkomt in theebladeren. Witte thee bevat de grootste hoeveelheid van deze stof vergeleken groene en zwarte thee. Theaine heeft een kalmerend effect op de hersenen en beschermt de zenuwcellen in de hersenen.

Verhoogt de energie

Theïne is cafeïne dat in thee voorkomt. Theïne zorgt voor een energieboost en het helpt ons helderder na te denken. Ook heeft het een positief effect op je geheugen.

Verhoogt de stofwisseling

Witte thee geeft een boost aan je metabolisme. Hierdoor zul je sneller calorieën verbranden.

Vol anti-oxidanten

In ons lichaam komen ‘vrije radicalen’ voor die ontstaan door oxidatie. Oxidatie is een proces (in je lichaam) dat ontstaat door het inademen van zuurstof. Vrije radicalen veroorzaken veroudering van je lichaam. Anti-oxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk.

Bevat stoffen die helpen kankercellen te bestrijden

Witte thee bevat EGCG. Dat is een flavonoïde die kanker kan bestrijden en helpt vrije radicalen tegen te gaan.

Helpt het slechte cholesterol te verlagen

Ook speelt EGCG een rol bij het verminderen van het slechte cholesterol in ons lichaam.

Vertraagt groei van slechte bacteriën

Witte thee extracten hebben een vertragend effect op de groei van bacteriën en sommige schimmels. Witte thee stimuleert het immuunsysteem om ziektes te bestrijden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *